השתחררתם מהצבא ואתם כבר מתכננים את הטיול הגדול בחו"ל? הכי חשוב שתכנסו למרפאות מטיילים ותדעו איך להיערך לחוויה גם מבחינה רפואית. הנה המדריך שיעזור לכם לעבור את המסלול בשלום.
טיול בחו"ל אחרי צבא יכול להיות חוויה בלתי נשכחת, אבל הוא מגלם בתוכו לא מעט סיכונים רפואיים. בשנת 2011 לדוגמה דווח על 124 ישראלים שנדבקו במלריה והביאו את המחלה יחד איתם ארצה, לעומת 62 בלבד בשנת 2013 ו-47 בשנת 2014. כמו כן, בין השנים 2005-2015 לקו בטיפוס הבטן 57 ישראלים. מחלות מן הסוג הזה עלולות לא רק לפגוע בטיול עצמו, אלא גם לגרור נזקים בריאותיים בלתי הפיכים בטווח הקצר והארוך.
למשרד הבריאות אין נתונים על כמות הישראלים שמתחסנים מדי שנה לקראת נסיעה לחו"ל, בעיקר בגלל שהחיסונים ניתנים בלשכות הבריאות ובמרפאות מטיילים נוספות. יחד עם זאת, אין ספק לגבי החשיבות של החיסונים וההיערכות הרפואית. המסקנה מכל זה ברורה: גם הטיול הגדול אחרי צבא צריך להתחיל בביקור במרפאת מטיילים.
איך נערכים לקראת הטיול הגדול?
חשוב לציין שחיסונים לפני נסיעה לחו"ל אינם נכללים בסל הבריאות. את החיסונים ניתן לקבל תמורת תשלום מלא, אך לאחר מכן לדרוש החזר חלקי או מלא מקופות החולים ובהתאם לביטוח המשלים. בחלק גדול מבתי החולים מפעילים מחלקות לרפואת מטיילים וכך גם בלשכות הבריאות של משרד הבריאות, ברשתות מרפאות פרטיות ובמרפאות מטיילים של קופות החולים עצמן.
ההוצאה על חיסונים לקראת הטיול עשויה להגיע ל-1,000 ₪, או להצטמצם לכמה מאות שקלים בלבד במידה והמתחסן מחזיק בביטוח משלים. נכון להיום, חיסון סביל של זריקה בודדת נגד דלקת כבד נגיפית לדוגמה עולה 116 ₪ והוא ניתן רק במקרים בודדים למבוגרים או תינוקות בנסיעה דחופה. לעומת זאת, חיסון של 3-4 זריקות נגד דלקת קרום המוח תקף ל-5 שנים וניתן לנוסעים מעל גיל שנתיים בעלות של 140 ₪.
ייעוץ רפואי שאותו חובה לרכוש טרם החיסון עולה בסביבות 150 ₪. מטרת הייעוץ היא להתאים את סוג החיסון למטייל ולמנוע מצב שבו החומרים הפעילים מתנגשים עם תרופות קיימות. יש למשל אנשים שמטופלים בכדורים באופן יום יומי, לכן עבורם כל ביקור במרפאת מטיילים הוא עניין של חיים או מוות.
מדינות העולם השלישי שמחייבות אתכם לנקוט משנה זהירות נמצאות במזרח הרחוק, באפריקה ובמרכז ודרום אמריקה. במדינות אלו יש להקפיד על הנחיות משרד הבריאות ולהימנע מצריכת מי ברז.
לגזור ולשמור: כדורים, תרופות גנריות ומרשמים
לאחר שהגעתם לייעוץ במרפאת מטיילים כדאי גם להכין תיק תרופות יסודי. אפשר להתחיל בתרופות גנריות ללא מרשם ולתזמן את זמני נטילת התרופות כדי להימנע מתת-מינון או מינון-יתר בטיסות טרנס-אטלנטיות.
תרופות ממשפחת פרצטמול כמו אקמול ודקסמול יתאימו לתסמיני חום וכאבים, תרופות ממשפחת האיבופרופן (נורופן, אדקס או תכשירים חיצוניים) יתאימו לכאבים ודלקת וטבליות קלציום קרבונאט יעזרו לכם להתמודד עם צרבות וחומציות יתר בקיבה.
אם אתם מתכננים טיולי שטח בג'ונגלים ובמזג אוויר טרופי, כדאי שתיקחו אתכם תכשירים למניעת עקיצות יתושים. הכניסו לתיק גם קרם הגנה עם מקדם הגנה 15 או 30, מדחום דיגיטלי נוח לשימוש, דבק מיקרופור ופלסטרים. החזיקו בארנק רשימת תרופות קבועות או כרוניות ואל תקנו תוספי תזונה, ויטמינים או מינרלים ללא ידע מוקדם. בנוסף, אחסנו את התרופות במקום קריר ויבש והימנעו מחשיפה ישירה שלהן לאור השמש.
לאחר שדאגתם לבריאותכם לקראת הטיול, לא פחות חשוב לדאוג גם לביטוח לקראת הנסיעה. אל תחכו לרגע האחרון, ורכשו ביטוח נסיעות המותאם לסוג הנסיעה.
עכשיו תוכלו לנסוע בראש שקט.